Obecny czas: Pią Wrz 03, 2010 10:18 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

[ 122 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: "Jesteśmy za biedni na drugi basen"
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 4:05 am 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pon Gru 25, 2006 3:32 pm
Miejscowość: miedzychód

Przeglądając sobie rano codzienną prasę ojca czyli Gazetę Lubuską trafiłam na wywiad z panem Henrykiem Paechem. Wywiad ten dotyczy basenu w Międzychodzie. Przeczytajcie sami. Co Wy na to?
(chciałam wrzucić link z tym wywiadem ale jakoś nie szło mi szukanie więc wszystko napisze, i tak mi sie nudzi ;P)

-Jest pan przeciwnikiem budowy krytego kąpieliska, którą zapowiadają miejscowe władze. Dlaczego?
-W mieście są pilniejsze sprawy do zrobienia, które w dodatku nie wymagają tak dużych pieniędzy jak budowa basenu. Choćby utwardzenie parkingu przy hali i dobudowanie hotelu, z którego korzystaliby między innymi sportowcy. Sama budowa basenu moze się okazać mniejszym problemem, niż późniejsze utrymanie takiego obiektu.

-Skąd te obawy?
-We wszystkich miastach wielkości Miedzychodu takie obiekty są nierentowne. Gminy dopłacają do nich nawet po kilkaset tysięcy złotych rocznie. Znacznie tańsze będzie objęcie dzieci ze szkół podstawowych nauką pływania i dowożenie ich do Sierakowa. Kolejną słabą stroną pomysłu jest to, że baseny znajdują się na ogół w miastach oddalonych od kąpielisk, a w promienu trzech, czterech kilometrów od Miedzychodu jest kilka jezior. Kto zapłaci latem za bilet na basen, skoro wystarczy wsiąść na rower i po kwadransie można się kąpać za darmo w czystej wodzie.

-Uważa pan że stolicy powiatu nie stać na taki obiekt?
-Obecnie jesteśmy na to z biedni. Jednak z kilka lat, jeśli spadnie bezrobocie i polepszy się sytuacja finansowa mieszkańców, możemy wrócic do pomysłu. Jest jeszcze inny aspekt tej sprawy. Wielu międzychodzian dojeżdża na basen w pobliskim Sierakowie. Jak podobny obiekt powstanie u nas, sierakowski zacznie świecic pustkami. Może to być przyczyną animozji między gminami, a przeciez powinniśmy się łaczyć, a nie dzielić w ramach powiatu.

-Dziękuję
Dariusz Brożek, GL Środa 22 marca 2006

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 5:19 am 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Śro Gru 20, 2006 5:20 am

O fuck.... ale dal czadu Peach..........

Cytat: i po kwadransie można się kąpać za darmo w czystej wodzie

yyy... gdzie jest czysta woda w jakism jeziorze :D Mierzyn chyba najlepsze z okolic a i tak mozna sobie jeszcze wiele życzyć. Kiedyś byłem w Pszczewie nad jeziorkiem.... i to mozna nazwac czystą wodą. lol2

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 6:33 am 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pią Sty 05, 2007 11:57 am

Ta czysta woda:) Buahaha to on dawno na Miejskim nie był ani w Mierzynie.

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 7:47 am 
Dołączenie: Wto Kwi 25, 2006 12:09 pm

jak szukacie czystej wody to wpadnijcie na Winnągórę... ewentualnie Tuczno... Winna jest chyba najlepszym jeziorem w okolicy do pływania no i najczystszym... (dojazd przez Muchocin lasem, albo od strony Wierzbna też przez lasy... )

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 9:01 am 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Czw Kwi 20, 2006 1:57 am
Miejscowość: Miedzychód

hmm ... do "popływania" jest tez dzi na harcerskiej .. czy jakoś tak ... Tyle ze plaza jest nieciekawa:p ... No.. praktycznie jej nie ma :P

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 10:14 am 
Dołączenie: Nie Wrz 24, 2006 10:00 am

A ja pierwszy raz sie zgodze z tym co powiedzial Pan H.Paech . Basen jest nam NARAZIE niepotrzebny. Jeden jest w Sierakowie i tak jest przez czesc roku nieczynny bo nie ma chetnych. Miliony wyrzucone w bloto...

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 11:28 am 
Awatar użytkownika

hmmm taa... w koncu do tego Sierakowa nie jest tak daleko .. heh ... Basen jest, bo jest, bez rewelacji, ale ostatnio coraz czesciej szkoły tam jezdza:) ... raz LO, raz Zawodowka... Eko pewnie też, prawda? :]

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 12:42 pm 

klaudia napisał:hmm ... do "popływania" jest tez dzi na harcerskiej .. czy jakoś tak ... Tyle ze plaza jest nieciekawa:p ... No.. praktycznie jej nie ma :lol: :lol: :lol:

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 1:56 pm 
Awatar użytkownika

Nom ja na harcerskiej byłam pierwszy raz, w ostanie wakacje, wiec nie wiem jak tam było wczesniej ... a jesli chodzi o wygrzewanie się na słoncu to wybieram morze :p

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 3:10 pm 

klaudia napisał:a jesli chodzi o wygrzewanie się na słoncu to wybieram morze :p

kurde coś w weekend było kiepsko z tym słońcem nad morzem, bo się nie wygrzałem... chociaż to może dlatego, że w kurtce chodziłem :lol: :lol: :lol: ale i tak ładnie... i ptaszorów tyle... aż dziwne, że ludzie jeszcze nie uciekają :lol:

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 4:23 pm 
Awatar użytkownika

Kapel... nie musisz się chwalić, że byłeś nad morzem ;P hehe joke :wink:
a co do ptaków, to doszły do mnie słuchy, ze znależli gdzieś tu łabędzia kaput ... czy to prawda?? ;>

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 5:37 pm 

uuu.. to nie słyszałem... a zresztą to on mi może koło pędzla polatać... nażarł się pewnie, świnia jedna, i zdechł z przejedzenia... :...:

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 6:51 pm 
Dołączenie: Pon Sie 28, 2006 6:57 am

ODpowiedz na wasze pytanie :P

To głód, nie wirus

Do Poznania i Puław wysłano już pięć martwych łabędzi i kaczek znalezionych w pobliżu miasta. Żaden z ptaków nie był zarażony wirusem ptasiej grypy.

TELEFON DO WETERYNARZA
W przypadku odnalezienia martwego łabędzia, kaczki czy ptaka drapieżnego należy o tym poinformować weterynarza powiatowego. Nr tel. 0 95 748 90 43.

W mieście i jego najbliższych okolicach są trzy duże skupiska ptactwa wodnego: na jeziorze w centrum miasta, na jego południowych rogatkach i nad Wartą. Codziennie są monitorowane przez weterynarzy. Większość jezior jest jeszcze zamarznięta, dlatego ptaki wodne przebywają w dużych stadach w takich miejscach, gdzie łatwiej im zdobyć pokarm. - Dzięki temu możemy je kontrolować. Jak się ociepli, rozproszą się po rzekach, strumykach i jeziorach - mówi powiatowy lekarz weterynarii Andrzej Saternus.
Ptaki zimujące nad jeziorem w centrum miasta są dokarmiane przez służby komunalne. Jak zapewnia A. Saternus, mieszkańcy bez obaw o własne zdrowie mogą przynosić karmę dla kaczek i łabędzi. Nie powinni jednak dokarmiać ich z ręki. Weterynarze podkreślają, że widząc martwego ptaka nie należy wpadać w panikę. U progu wiosny łabędzie i kaczki są osłabione i podatne na różne niegroźne dla ludzi choroby. Padają więc z głodu i wycieńczenia. - Do badań zabezpieczamy tylko łabędzie, dzikie kaczki, mewy i ptaki drapieżne czyli orły, jastrzębie czy kuny, które są najbardziej podatne na wirusa - informuje A. Saternus.

zródło: http://www.gazetalubuska.pl

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 8:05 pm 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pon Lip 10, 2006 11:04 am

kapel napisał:jak szukacie czystej wody to wpadnijcie na Winnągórę... ewentualnie Tuczno... Winna jest chyba najlepszym jeziorem w okolicy do pływania no i najczystszym... (dojazd przez Muchocin lasem, albo od strony Wierzbna też przez lasy... )
Zdecydowanie podzielam twoje zdanie..Winna jest chyba najlepszym kapieliskiem,cisza spokoj,woda czysciutka,zero ludzi :) :)

Temat postu:
PostWysłany: Śro Lut 20, 2008 9:19 pm 
Awatar użytkownika

heh ... Niop to Zenu jak zwykle zniwelował wszelkie wątpilwości :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
   [ 122 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości