Obecny czas: Pią Wrz 03, 2010 9:43 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

[ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Władze miasta :) - dyskusja otwarta ....
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 11:20 am 
Dołączenie: Nie Lip 08, 2007 11:03 pm

No kurcze przepraszam bardzo, jeżeli kogoś uraziłem, ale taka jest prawda: nauczyciel historii czy zajęć praktyczno-technicznych to nie są ludzie, którym chciałbym powierzyć losy miasta. Miasto to duże pieniądze, inwestycje, a do tego naprawde trzeba byc odpowiednio przygotowanym.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 12:34 pm 
Dołączenie: Wto Kwi 25, 2006 12:09 pm

DrJekyl napisał:nauczyciel historii czy zajęć praktyczno-technicznych to nie są ludzie, którym chciałbym powierzyć losy miasta. Miasto to duże pieniądze, inwestycje, a do tego naprawde trzeba byc odpowiednio przygotowanym.

i tutaj jak najbardziej się zgodzę... seminarium czy studia pedagogiczne nie są kierunkami, które przygotowują do działalności samorządowej... jakby na to nie patrzeć, w takowej potrzeba trochę innego rodzaju wiedzy i bardziej analitycznego myślenia...
pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 1:48 pm 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Czw Kwi 20, 2006 1:57 am
Miejscowość: Miedzychód

Heh no taaa .... Tymbardziej ze jesli juz są wykształcone w tym kierunku jednostki, to zostawiają małe miasto i szukają "szczescia" w wiekszym ... Hmmm ...a Jak widać ... sytuacja wykształcenia chyba w najblizszych czasach się niestety nie poprawi ...

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 3:01 pm 

Nie jestem specjalistą, ale zatrudnienie 2-3 dobrych ekonomistów po dobrych uczelniach za dobre pieniądze i tak chyba wyjdzie taniej, niż ta armia naszych samorządowców. A nawet jezeli nie taniej, to napewno przyniesie wiecej pozytku.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 4:15 pm 
Dołączenie: Wto Kwi 24, 2007 12:08 am

"zajęć praktyczno-technicznych" asz znowu zabolało :) jak nie wyzwą od przedszkolaków bo czytam HP to prezerobią zawód nauczyciela informatyki na "zajęcia praktyczno-techniczne" to co dopiero los :)

a poważnie. Haltus ja jestem specjalistą tylko w jednej dziedzinie i nie jest nią informatyka i to co ze sobą niesie. Ja nie uważam siebie nawet za namiastkę Informatyka :) za mała wiedza. Pracuje w szkole. Mimo, że nie jestesm JESZCZE jej dyrektorem to i tak uważam, że mimo całego zmysłu organizacyjnego, siły przebicia w babskim świecie to i tak nie mam przygotowania do kierowania taką instytucją. Nauczyciel, typowy nauczyciel z przygotowaniem pedagogicznym, nie nadaje się do kierowania jednostaki budżetowymi typu gmina czy powiat. Nauczyciel to postać w pewien sposób medialna z która się oswajasz i łatwiej ci postawić przy jej nazwisku krzyżyk w trakcie wyborów. Ale praca z dziecmi czy młodzieżą nie jest tym samym co "kierowanie przyszłością" dorosłych. Z całym szacunkiem dla naszych władz ... na ulicy UE leży sporo funduszy ale wy się na tym nie znacie, bez konkretnej osoby wykształconej w wąskim profilu pozyskiwania funduszy możecie pisać sobie podania o cokolwiek. 2 sprawa :) będąc nauczycielami obcinacie fundusze na oświatę, znając sytuacje ... ale im głupszy wyborca tym prościej go ściemnić :) BRAWA. sorry za dygresję :)

wracając do tematu również uważam, że w każdej gminie zatrudnić kilku specjalistów zamiast 20 znajomków ściemniających, że coś robią.

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 5:29 pm 

Apropos pożytku... Od jakiegoś już czasu trwają w pmi działania mające na celu wytworzenie Międzychodzkiej Strefy Ekonomicznej, przyjaznej dla inwestorów, co miałoby spowodować powstanie nowych firm i bardzo potrzebne miejsca pracy. Tyle, że na wytworzeniu dokumentów się skończyło a inwestycji nadal nie widać...
Fakt, jest bodajże 19 ofert inwestycyjnych, jednakże tereny te są marnie przygotowane, z dala od głównych szlaków drogowych, a poza tym skąd ci biedni inwestorzy mają się o tym dowiedzieć???
Nie tylko ekonomistów tu trzeba. Znacznie szerszy przekrój specjalistów by się przydał, żeby skutecznie rozkręcić pmi. Managerowie, fachowcy od PR, HR, etc...

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 6:43 pm 

Widze ze nie jestem sam :)
Kapel: oczywiście, jak najbardziej, podałem tylko przykład, miasto to nie tylko ekonomia, ale cała sieć zależności.
Smart: Z tymi nauczycielami ZPT to nie o ciebie mi chodziło (szczerze mówiąc nie mam pojęcia kim jesteś, zdążyłem tylko wydedukować, że uczysz informatyki w jedynce). W tym konkretnym wypadku chodzi mi o śmietankę naszego LO, która dzielnie pnie się po szczeblach kariery politycznej. A z twoją wypowiedzią zgadzam się w 100%.
BTW - chyba ostro zbaczamy z tematu. Może by założyć nowy? Coś w stylu "co wg. ciebie pomogłoby Międzychodkowi"?

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 7:57 pm 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Wto Lis 28, 2006 12:30 pm
Miejscowość: Miedzychód

SmArt napisał:"zajęć praktyczno-technicznych" asz znowu zabolało :) jak nie wyzwą od przedszkolaków bo czytam HP to prezerobią zawód nauczyciela informatyki na "zajęcia praktyczno-techniczne" to co dopiero los :)

a poważnie. Haltus ja jestem specjalistą tylko w jednej dziedzinie i nie jest nią informatyka i to co ze sobą niesie. Ja nie uważam siebie nawet za namiastkę Informatyka :) za mała wiedza. Pracuje w szkole. Mimo, że nie jestesm JESZCZE jej dyrektorem to i tak uważam, że mimo całego zmysłu organizacyjnego, siły przebicia w babskim świecie to i tak nie mam przygotowania do kierowania taką instytucją. Nauczyciel, typowy nauczyciel z przygotowaniem pedagogicznym, nie nadaje się do kierowania jednostaki budżetowymi typu gmina czy powiat. Nauczyciel to postać w pewien sposób medialna z która się oswajasz i łatwiej ci postawić przy jej nazwisku krzyżyk w trakcie wyborów. Ale praca z dziecmi czy młodzieżą nie jest tym samym co "kierowanie przyszłością" dorosłych. Z całym szacunkiem dla naszych władz ... na ulicy UE leży sporo funduszy ale wy się na tym nie znacie, bez konkretnej osoby wykształconej w wąskim profilu pozyskiwania funduszy możecie pisać sobie podania o cokolwiek. 2 sprawa :) będąc nauczycielami obcinacie fundusze na oświatę, znając sytuacje ... ale im głupszy wyborca tym prościej go ściemnić :) BRAWA. sorry za dygresję :)

wracając do tematu również uważam, że w każdej gminie zatrudnić kilku specjalistów zamiast 20 znajomków ściemniających, że coś robią.juz zwrocilem honor w tamtym poscie za HP :P

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 9:10 pm 
Dołączenie: Wto Kwi 24, 2007 12:08 am

moze przydałby sie taki topic :)

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 10:24 pm 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Śro Wrz 13, 2006 1:35 pm

na życzenie :)

Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 29, 2007 11:38 pm 

a właśnie chciałem to zasugerować :P pocieszająca sprawność administracji :wink:

Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 12:52 am 

Czyżby wątek umarł? Tak swoją drogą, to mi się udało uciec z tego miasta. Może troche szkoda, ale przecież w międzychodzie nie ma żadnych możliwości rozwoju, podjęcia sensownej pracy. Tak to już jest z nami - polakami: nie potrafimy zorganizować sobie otoczenia, to uciekamy, Mało kto pomyśli o tym, żeby samemu próbować coś zmieniać...

Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 2:06 am 

A ja wręcz przeciwnie. Po 4 latach wróciłem do pmi, przedtem rzucając ciekawą , opłacalną i niezbyt męczącą pracę w po... I wiem, że tu jest jeszcze dużo do zrobienia...

Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 3:20 am 
Dołączenie: Pią Maj 04, 2007 8:33 pm

DrJekyl napisał:Tak swoją drogą, to mi się udało uciec z tego miasta. Może troche szkoda, ale przecież w międzychodzie nie ma żadnych możliwości rozwoju, podjęcia sensownej pracy.

Ale za to jestem JA :D:D No i co? Powiedz, że to niby mało :D

Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 30, 2007 4:33 am 

Napewno tam gdzie jestem znajdzie się tysiące osob, ktore chętnie zmieszją mnie z gównem i wyzwą od hipokrytów, więc dam rade bez ciebie, sheela.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
   [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości