Obecny czas: Pią Wrz 03, 2010 10:09 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

[ 56 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zmiana nazwy ulicy
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 8:08 am 
Dołączenie: Wto Kwi 24, 2007 12:08 am

Zmiana nazwy ulicy Gwardii Ludowej na ulicę Jana Pawła II.
Taka propozycja piękna. Nie mam nic do do nazywania ulic imieniem sławnych Polaków, ale czy ktoś przemyślał tą sprawę wybierając tą ulicę? Przecież to straszne koszty są:
- wymiana prawa jazdy - koszt 76,50 zł;
- wymiana dowodu rejestracyjnego pojazdu w zależności od rodzaju posiadanych tablic:
- tablice "białe" - koszt 80,50 zł;
- tablice "czarne":
- gorzowskie - koszt 178,- zł
- poznańskie - koszt 155,50 zł
- aktualizacja danych w Urzędzie Skarbowym, banku, u operatora telekomunikacyjnego, zakładzie pracy itd.;
- wymiana dowodu osobistego - bezpłatnie. (dziekujemy za gest :P)

nie mówiąc juz o firmach znajdujących się przy tej ulicy.

Piękna inicjatywa, tylko dlaczego znowu naszym kosztem?

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 9:22 am 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Wto Lis 28, 2006 12:30 pm
Miejscowość: Miedzychód

skąd wiesz, że chcą zmienić nazwe?

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 10:36 am 

z tego co gadają, z oficjalnych wypowiedzi potwierdzonych zapytaniem do mieszkańców na stronie http://www.miedzychod.pl, pewnie cała ulica czytuje strasznie poczytalną stronę :) i każdy się tam wypowie.

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 11:49 am 
Awatar użytkownika

Cytat:www.miedzychod.pl
hmmm, szukalem i nie znalazlem :cool: Bo jakos ta strona jest tak zrobiona, ze na innych przegladarkach niz IE to trudno ja ogladac :P

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 1:03 pm 

http://www.inter.media.pl/nt-bin/miedzy ... l=Aktualności&dzial=Aktualności&nr=150

moze tak znajdziesz :)

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 2:17 pm 
Awatar użytkownika

Cytat:Nie znaleziono żadnych wiadomości...

Ech, nawet lokalne proxy wylaczylem i nic :...:

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 3:31 pm 
Dołączenie: Pią Maj 04, 2007 8:33 pm

Ostatnio przejeżdzając przez Kwilcz zauważyłam - dopiero teraz - że główna ulica nosi nazwę 30-lecia PRL i pomyślałam sobie, że teraz zapewne w IV RP będą zmieniać wszystkie niesłuszne nazwy (kiedyś mieszkałam na ul. Armii Czerwonej, po 89 oczywiście zmieniono nazwę). Możliwe jednak, że ta ulica swojej nazwy nie zmieni - ponoć nasz prezydent (aua) sam przyznał, że był okres w PRL'u, gdy Polakom naprawdę dobrze się żyło i zapewne warto go pamiętać itd., itp.

A jeśli chodzi o zmianę nazwy z Gwardii Ludowej na Jana Pawła II - dla mnie to po prostu idiotyzm, głupia fanaberia. Nie wiem czy inicjatywa taka piękna, domyślam się, że współobywatele chętnie nazwaliby całe miasta imieniem JP II. Zawsze się pojawia jedno, zasadnicze pytanie - PO CO ?? W Międzychodzie pewnie powstanie jeszcze niejedna ulica, którą będzie można nazwać imieniem JPII - jeśli już koniecznie chodzi o oddanie hołdu i uczczenie pamięci, a skoro do tej pory nie zmieniono nazwy ul. Gwardii Ludowej, to po co robić to teraz ? Razi to kogoś ? Ciekawa jestem czyj w ogóle to był pomysł i czy ci geniusze odpowiedzialni za nasze miasto naprawdę nie mają nic lepszego do roboty :-

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 4:45 pm 
Dołączenie: Wto Kwi 25, 2006 12:09 pm

sheela-na-gig napisał:Ciekawa jestem czyj w ogóle to był pomysł i czy ci geniusze odpowiedzialni za nasze miasto naprawdę nie mają nic lepszego do roboty :wink:

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 5:58 pm 
Dołączenie: Pią Maj 04, 2007 8:33 pm

kapel napisał:sheela-na-gig napisał:Ciekawa jestem czyj w ogóle to był pomysł i czy ci geniusze odpowiedzialni za nasze miasto naprawdę nie mają nic lepszego do roboty :-

Sheela na szczęście na wiosnę wybory, więc wszyscy będziemy mieli okazję coś zmienić, prawda Smart :?: :wink:

A co ? Startujecie ze Smartem ? :>

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 7:12 pm 

Jasne Kapel :) nadal czekam na "Waszą" inicjatywę moi wyborcy jeszcze nie posiadają dowodów ja sie łapie dopiero w następnej kadencji :)

Ale się pospieszcie bo z tego co słyszałem jest propozycja nadania imienia Jana Pawła gimnazjum nr 1 :)

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 8:26 pm 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pią Lip 21, 2006 7:29 am

Haltus napisał:Cytat:Nie znaleziono żadnych wiadomości...

Ech, nawet lokalne proxy wylaczylem i nic :...:
masz :

Szanowni Państwo!

Rada Miejska Międzychodu wyszła z inicjatywą zmiany nazwy ulicy Gwardii Ludowej na ulicę Jana Pawła II.

Uczczenie imienia jednego z najwybitniejszych Polaków nadaniem nazwy ulicy w naszym mieście ma bardzo szerokie uzasadnienie w zasługach, jakie uczynił dla naszej Ojczyzny Jan Paweł II dość powszechnie nazywany już Wielkim.

Myślę, że wszyscy jesteśmy wdzięczni za działania, które stały się czynnikiem sprawczym zmian, polegających na zerwaniu "żelaznej kurtyny", dzielącej Europę na dwa obozy przywracające Polsce pełną niepodległość.

Warto także nadmienić, że Rada Miejska Międzychodu uchwałą nr VIII/43/99 z dnia 28 października 1999 r. nadała naszemu Papieżowi tytuł "Honorowego Obywatela Gminy Międzychód", wobec tego nadanie nazwy ulicy wydaje się być naturalną konsekwencją wówczas podjętej uchwały.
Sądzę, że warto również przypomnieć, iż w okresie wielkiej zadumy narodowej po śmierci naszego Ojca Świętego, właśnie tą ulicą podążała procesja modlitewna z bardzo licznym udziałem ludzi chcących uczcić w ten sposób jego pamięć.

W związku z tym zaproponowano przeprowadzenie konsultacji z dorosłymi mieszkańcami tej ulicy poprzez uzyskanie odpowiedzi na pytanie:

Czy wyraża Pani/Pan zgodę na dokonanie zmiany nazwy ulicy i poniesienie kosztów z tą zmianą związanych ?

Państwa opinie zostaną zebrane przez funkcjonariuszy Straży Miejskiej poprzez potwierdzenie własnoręcznym podpisem obok swojego imienia i nazwiska jednej z możliwości: "Wyrażam zgodę" lub "Nie wyrażam zgody", w okresie do 15 stycznia 2006r. Zostało także uruchomione forum internetowe na stronie http://www.miedzychod.pl, gdzie można także wyrazić swoją opinię.
Zmiana nazwy ulicy była by też okazją do uporządkowania numeracji zlokalizowanych przy niej posesji.

Przyjęcie proponowanej zmiany pociągnie za sobą określone koszty i działania jakie zobowiązani będą podjąć mieszkańcy, przedsiębiorcy oraz instytucje zlokalizowane przy ulicy, której zmiana dotyczy.

Mieszkańcy:
- wymiana prawa jazdy - koszt 76,50 zł;
- wymiana dowodu rejestracyjnego pojazdu w zależności od rodzaju posiadanych tablic:
- tablice "białe" - koszt 80,50 zł;
- tablice "czarne":
- gorzowskie - koszt 178,- zł
- poznańskie - koszt 155,50 zł
- aktualizacja danych w Urzędzie Skarbowym, banku, u operatora telekomunikacyjnego, zakładzie pracy itd.;
- wymiana dowodu osobistego - bezpłatnie.

Przedsiębiorcy i instytucje:
- nowe pieczątki, druki firmowe, szyldy itp.;
- zawiadomienie kontrahentów;
- aktualizacja danych: REGON, Urząd Skarbowy, ZUS (KRUS), banki, operatorzy telekomunikacyjni itd.;
- aktualizacja danych w Krajowym Rejestrze Sądowym (koszt ok. 400,- zł) lub w ewidencji działalności gospodarczej UMiG - ta ostatnia czynność podlega opłacie skarbowej w wysokości 50,- zł, z której Rada Miejska ma wolę zwolnić, podejmując stosowną uchwałę.

Jestem świadomy, że wykazane wyżej koszty oraz problemy natury administracyjnej będą dla Państwa dużym wysiłkiem, jestem jednak przekonany, że dla tak ważnej sprawy wykażecie Państwo swoje wielkie poświęcenie.

Trudno chyba sobie wyobrazić, aby imię największego rodaka, jak ocenia go wielu Polaków, nie znalazło należytego uznania w oczach Międzychodzian, poprzez patronowanie nazwie ulicy.

Mam nadzieję, że fakt wybrania imienia Jana Pawła II do nadania waszej ulicy, odbierzecie Państwo jako wielką nobilitację dla siebie.

Sądzę, że tak wielkiej postaci należy się trwały ślad w naszym mieście, który dla kolejnych pokoleń Międzychodzian będzie świadectwem, że pokolenie Jana Pawła II potrafiło w godny sposób uczcić imię przewodnika naszego narodu na przełomie XX i XXI wieku.

Uprzejmie proszę zatem o przeanalizowanie przedstawionych wyżej informacji i podjęcie decyzji.

Z poważaniem

Roman Musiał
Burmistrz Międzychodu

Międzychód, 12 grudzień 2005 r.

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 9:40 pm 
Dołączenie: Wto Kwi 25, 2006 12:09 pm

SmArt napisał:Jasne Kapel :) nadal czekam na "Waszą" inicjatywę moi wyborcy jeszcze nie posiadają dowodów ja sie łapie dopiero w następnej kadencji :)

Ale się pospieszcie bo z tego co słyszałem jest propozycja nadania imienia Jana Pawła gimnazjum nr 1 :)

damy radę Smart :P
to kiedy się zgłosisz po deklarację :wink:

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 10:54 pm 
Dołączenie: Śro Kwi 18, 2007 1:55 pm

Cytat:Warto także nadmienić, że Rada Miejska Międzychodu uchwałą nr VIII/43/99 z dnia 28 października 1999 r. nadała naszemu Papieżowi tytuł "Honorowego Obywatela Gminy Międzychód"
Jakos pierwsza sprawa jaka mi przyszla do glowy, to ze Hitler jest do dzis Honorowym obywatelem Miasta Gdańska :D

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 12, 2007 12:08 am 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pon Gru 25, 2006 3:32 pm
Miejscowość: miedzychód

No i znów mamy w PMI pomysł nazwania obiektu imieniem Jana Pawła II.
Cytat z Gazety Lubuskiej [25, 26 lutego 2006]:
"(...)Tematem numer jeden w Międzychodzie jest kolejny pomysł dotyczący uhonorowania zmarłego przed niespełna rokiem papieża. Po tym, jak mieszkańcy ul. Gwardii Ludowej nie zgodzili się na zmianę jej nazwy na Jana Pawła II, z podobną inicjatywą wystąpił były burmistrz Juliusz Koch. Proponuje, żeby papież został patronem hali sportowo-widowiskowej, którą wybudowano za jego kadencji.(...)"
No jak się na coś uwezmą to tak szybko nie odpuszczą. Ehh, władza ( w tym przypadku była)

Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 12, 2007 1:21 am 
Awatar użytkownika

A hala ma juz jakiegos patrona?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
   [ 56 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości